Heb je een appartement of een huis? Wil je dat graag verhuren? Dan heb je een registratie van het huurcontract nodig. Maar wat moet je hier allemaal voor in orde maken?

Je wilt graag je woning of appartement verhuren, maar daarvoor heb je een huurcontract nodig. Een registratie van het huurcontract is verplicht. Dit moet je binnen de twee maanden nadat het ondertekend is, laten registreren. De plaatsbeschrijving moet je ook laten registreren, maar dat kan gerust op een later tijdstip. Maar wat moet je hier allemaal voor doen? Waarom moet het huurcontract geregistreerd worden? Hoe weet je als huurder of het huurcontract geregistreerd is? Je hebt een heleboel vragen voor je de registratie van je huurcontract in orde is. We helpen je doorheen alle vragen en zo ben je voor je het weet in orde met al je administratie.

Hoe mijn huurcontract registreren?

Als je je woning of appartement wil verhuren, is dus een registratie van het huurcontract verplicht. Registreren kan je doen op twee manieren. Ofwel laat je het registreren via MyRent ofwel laat je het huurcontract registreren per post. Maar hoe doe je dit nu precies?

Registratie via MyRent

Een huurcontract online laten registreren, doe je via MyRent. Wij geven je een stappenplan om de registratie van je huurcontract online te doen.

Registratie van het huurcontract per post

Als je het huurcontract liever niet online wil registreren, kan je dit ook per post doen. Maar hoe doe je dit nu? Ook hier hebben we voor jou een stappenplan.

Registratie van een huurcontract: waarom is dit verplicht?

Een registratie van het huurcontract is dus verplicht. Wanneer dit niet binnen de twee maanden na ondertekening gebeurt, kan de huurder de overeenkomst opzeggen. In dit geval moet hij zelfs geen opzeggingstermijn doen of zelfs geen opzeggingsvergoeding betalen. Daarnaast is het ook voor een andere reden voor de verhuurder belangrijk. De registratie zelf voor een goed dat uitsluitend voor een woning is bestemd, gebeurt kosteloos. Maar als het huurcontract niet binnen de twee maanden geregistreerd is, moet de verhuurder een boete betalen. Die boete bedraagt 25 euro. Bij de registratie kan je de plaatsbeschrijving mee sturen. Als je dit op hetzelfde moment doet, is dit gratis. Stuur je de plaatsbeschrijving later, dan moet je ook 25 euro betalen.

Daarnaast heeft de registratie ook wat voordelen. Zowel voor de huurder als de verhuurder. Als het huurcontract geregistreerd is, is de huurder beschermd. Dit wil dus zeggen dat hij niet zomaar uit de woning kan worden gezet. Maar ook als verhuurder geniet je van een heleboel voordelen. Bij een vroegtijdige opzeg moet de huurder zijn opzeggingstermijn uitdoen en / of een opzegvergoeding betalen.

Je ziet het. Er zijn dus een heleboel voordelen aan de registratie van het huurcontract. Breng dat snel in orde en je kan zonder zorgen je woning of appartement verhuren.