Je hebt een woning gevonden en je wil graag een bod uitbrengen. Dat is een spannend moment. Maar waar moet je opletten. Bij Jouw Immo zorgen we dat alles in orde is om je bod uit te brengen.

Je hebt de woning van je dromen gevonden. Dus je wil graag een bod uitbrengen. Een spannend moment in jouw leven. Maar hoe breng je nu een bod uit? Wat komt er daarna? Wanneer is mijn bod geldig? Waar moet ik allemaal op letten? Wij geven je handige tips en tricks zodat je een bod kunt uitbrengen op jouw droomwoning.

Een bod uitbrengen op een woning

Eerst en vooral moet je er heel goed over nadenken voor je een bod doet. Is het de woning die je wil? Wil je er die prijs voor geven? Vooraleer je een bod doet, kan je er voor kiezen om samen met een architect of aannemer het huis te bezoeken. Je kan ook een schatter meenemen die de waarde kan bepalen van het huis. Daarna ga je best langs bij de bank om te zien of je wel een lening kunt krijgen. Maar er zijn nog een aantal dingen die je kan bekijken. Allereerst moet je weten of de prijs bespreekbaar is. Is dit het geval, dan kan je een bod uitbrengen op de woning van je dromen. Je kan mondeling of schriftelijk een bod doen. Bij een schriftelijk bod is er meteen een duidelijk bewijs, maar er zijn wel een aantal zaken die je moet invullen. Er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals:

Wat gebeurt er na jouw bod?

Van zodra je een bod hebt gedaan, ligt de bal in het kamp van de verkoper. Die beslist aan wie hij zijn woning verkoopt, maar ook wel bedrag hij aanvaardt. Je hebt ook wel een aantal scenario’s waar je rekening mee moet houden. In de beste situatie aanvaardt de verkoper jouw bod. Maar wat ook nog mogelijk is, is dat er een andere koper hoger biedt dan jouw bod. Maar er is ook nog een derde situatie waar je rekening mee moet houden. Als er veel bieders zijn, kan de verkoper ook beslissen om de verkoopprijs op te drijven.

Wanneer is je bod bindend?

Wanneer je mondeling of schriftelijk een bod doet op een woning, is je bod bindend. Is je bod aanvaard? Dan ben je verplicht het huis te kopen aan het bedrag dat je geboden hebt. Als je dit niet doet, kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Meestal bedraagt die schadevergoeding 10% van de prijs die jij biedt.

Wat je wel kan doen, is er een datum aan verbinden. Je kan de verkoper een deadline opleggen. Dan weet hij hoelang je bod geldig is. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je bod een week geldig is. Op die manier hoef je geen weken in onzekerheid zitten. Heb je er geen tijd opgezet, maar wil je dat het niet meer geldt? Dan kan je best een aangetekende brief verzenden en zeggen waarom je het bod niet langer wilt handhaven.

Je ziet dat er nog spannende tijden aankomen op het moment dat je een bod doet. Dus zowel voor je een bod doet als erna zijn het spannende tijden en moet er veel gebeuren.

Twijfel dus niet langer als je je droomwoning te koop ziet staan en breng een bod uit. Heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.